Slowfox

 

Inaintasul Slow Foxtrotul-ui a fost Foxtrot-ul.

Foxtrot-ul a aparut la inceputul anilor 1920, multe din figurile acestuia , adaptate sau nu, fiind introduse ulterior si in Vals Lent.

Desi prima pereche care a cunoscut consacrarea dansand pe acest gen de muzica a fost Vernon si Irene Castle (care au popularizat o faza incipienta a Foxtrotului numita “Castle Rock”), paternitatea Foxtrotului este atribuita unui actor american de vodevil, Henry Fox.

Chiar daca teoria conform careia numele acestui actor pare a fi foarte bine argumentata, exista si alte teorii privind originea numelui.

Una ar fi asemanarea cu un gen de mers caracteristic cabalinelor (equestrian gait) folosit la lectiile de echitatie si de dresura. Acest gen de deplasare a fost considerat atat de elegant si interesant incat a fost creata o rasa de cai ” Missouri Fox Trotter” cu scopul de a-l realiza cat mai bine.

O alta teorie spune ca insasi vulpea (fox) ar fi avut o legatura cu denumirea, ea fiind animalul care se poate deplasa cu toate 4 picioarele pe aceeasi linie, asemanarea cu deplasarea din Slow Fox fiind evidenta.

Foxtrot-ul a fost introdus in Europa chiar inainte de primul razboi mondial, la origine acesta fiind un dans pasioanal cu miscari lente cat si rapide.

La sfarsitul primului Razboi Mondial (slow-) foxtrotul era format in general din: “plimbari” (walks), “Trei Pasi”(Three Steps).

In 1919 American Morgan a introdus o scurta “intoarcere spin deschisa”, denumita “Mogan Turn”

In 1920 G.K. Anderson, un dansator foarte talentat a introdus figurile “Pas Pana”(Feather Step) si “Schimb de directie “(Change of direction), figuri fara de care nu ne putem imagina Slow Fox-ul de astazi.

Profesorii de dans europeni nu erau entuziasmati de caracterul salbatic al Foxtrotului si au inceput sa-l modifice.

Intre 1922 si 1929 Frank Ford (impreuna cu Moly Spain in 1927 castigatori ai Star Championships), cu care Josephine Bradley obisnuia sa ofere demonstratii au dezvoltat miscarea de baza din Slow Fox.

La acea data tempoul era inca neclar, muzica Foxtrot-ului variind intre 40 si 50 de batai pe minut in functie de formatia care o canta.

La sfarsitul anilor ’20, problema ritmului a condus la despartirea in Slow-Foxtrot cu 32 batai pe minut si Quick Step cu 50-52 batai pe minut .

Anii ‘30 au devenit epoca de aur a Slow Foxtrot-ului, fascinatia datorandu-se versatilitatii figurilor si variatiilor ritmice permise de acesta.

Masura muzicala este de 4/4, tempoul fiind de 30 masuri pe minut.

Slow-Fox-ul este plin de prestantă si caracteristic stilului englezesc. Este dansul cu cea mai mare elegantă, gratie si stil si impune dansatorilor un simt al echilibrului si o tehnică a picioarelor ce trebuie bine stăpânite, toate acestea conferind spectatorilor impresia de plutire pe ring.

Se dansează pe melodiile de mare strălucire ale stilului jazz lent – blues lansat de marii cântăreti Ella Fitzgerald si Louis Armstrong.