Dansul Modern

       Cam in acelasi timp in care Fokine recompunea baletul traditional in St.Petersburg, o femeie din America dezvolta un nou concept asupra dansului. Isadora Duncan s-a antrenat pentru balet, dar mai tarziu si-a dat seama ca acele miscari nu-i ofereau libertatea in exprimare pe care si-o dorea. Decat sa modifice pasii si miscarile conventionale din balet a preferat sa renunte la acest dans. Noua forma de dans se baza pe spontaneitate si o facea sa simta ca spiritul ei a fost eliberat.

 

       Pentru ca era atat de personal, acest nou tip de dans era o forma de arta care nu putea fi transmisa generatiei urmatoare. Totusi, Duncan a fost un model pentru tinerii care vroiau sa se exprime prin intermediul dansului. Acesta era inceputul a unui nou tip de dans numit dans modern.

 

       Totusi, dansatori cum ar fi germanul Mary Wigman, au avut o larga deschidere atat in America cat si in Europa insa niciun dansator de dans modern nu a avut influenta pe care a avut-o Martha Graham din America. O copila din St. Denis si Shawn, a inventat un stil de dans care nu numai ca ignora pasii traditionali de balet ci ii contrazicea complet. Noua tehnica a lui Graham anula importanta pozitiilor clasice din balet. Pentru ea, sursa de interes si de energie era centrul corpului si nu extremitatile acestuia.

 

       Cu ajutorul scolii a antrenat numeroase generatii de copii pe care i-a initiat in arta dansului modern. Printre acestia de numara Jose Liman , Paul Tylor, Merce Cunningham si Twyla Tharp.