Dansuri etnice

       Mai vechi decat folk-ul sunt dansurile executate de grupurile etnice. Fiecare cultura si-a dezvoltat propriul mod de exprimare prin intermediul miscarilor. Aceste dansuri faceau parte din ritualurile tribale executate la fiecare moment crucial din timpul vietii.

 

Americanii indieni

       In ciudat similaritatilor in ceea ce priveste scopul dansurilor tribale, diferentele existau de la o cultura la alta. Americanii indieni aveau dansuri separate pentru barbati si pentru femei si alte dansuri la care putea participa toata lumea. Aceste dansuri contineau diferite miscari pentru picioare si pentru pozitia capului. Mainile nu erau considerate importante. Ca si in alte culturi, tobele reprezentau un acompaniament muzical.

Estul indepartat

       Dansul din Orient este diferit in comparatie cu cel din Vest. In dansurile estice fiecare miscare are un inteles specific. Fiecare gest  facut cu ajutorul mainilor, al capului si al picioarelor contine un mesaj specific pe care nestiutorii din Vest il pot doar presupune.

 

India

       In India, la fel ca si in culturile Vestice, dansurile celebreaza diferite festivaluri si ritualuri care marcheaza schimbarea situatiei in viata. Cel mai important ritual este clasicul dans Hindu bharata natya  care provine din sud-est. Interpretat de o femeie, acest dans prezinta o gama larga de miscari ale corpului si este acompaniat de ritmul sustinut de picioarele dansatorului.

       Kathakali, din sud-vestul Indiei, este interpretat numai de catre barbati sau de tineri. Miscarile acestui dans sunt extrem de energice, dansatorii fiind acompaniati de tobele si de instrumentele de percutie.

 

 Japonia

        Dansurile traditionale din Japonia au fost executate de secole. Printre dansurile extrem de cunoscute se afla No si kabuki, ambele dansuri combinand mima si pasii de dans. Spre deosebire de dansurile din vest, dansurile japonezilor sunt formale iar miscarile sunt executate foarte incet, deplasarea fiind aproape insesizabila.

 China

        Dansurile chinezesti s-au dezvoltat acum mii de ani, unde dansurile de salon erau executate la Curtea Veche a Chinei. Dansul era o parte importanta atat pentru religie, cat si pentru filosofie. Cu trecerea timpului aceste dansuri au fost uitate si abandonate. Dansul chinezesc din ziua de azi este de cele mai multe ori executat ca o parte a operei chinezesti.

 Indonezia

        In Indonezia oamenii au resuit sa pastreze isotira dansului si au adaugat de-a lungul anilor noi pasi si miscari. In loc sa ramana la vechile traditii, oamenii din Indonezia si-au adaptat si modernizat dansurile.

 Spania

        Unele dansuri din Spania se pot regasi in perioada grecilor. Dansatorii spanioli erau recunoscuti in Impreiul Roman pentru abilitatea cu care executau miscarile. Pe timpu Renasterii, sarabanda era interpretata de clasele la putere, in timp ce oamenii obisnuiti isi creau propriile dansuri cum ar fi fandango, bolero si cachucha.

Cel mai cunoscut dans spaniol este flamenco, un dans tiganesc de origine indiana sau persana.

 

 

 Africa

       Originile dansurilor africani s-au pierdut in Antichitate. O parte integranta din viata fiecaruia, dansurile erau folosite pentru a exprima atat bucuria cat si supararea, evocand prosperitatea si intentionand sa evite dezastrele; toate acestea faceau parte dintr-un ritual religios sau erau executate pur si simplu pentru distractie. Desi dansurile traditionale africane au disparut odata ce continentul s-a supus culturii Western (Occidentale), cateva dintre acestea au supravietuit.

Dansurile de fertilitate din Cote d`Ivoire sunt executate in interiorul unui cerc. Dansatorii se misca pe ritmul crat de sunetul tobelor si multi dintre acestia poarta masti care descriu pasari sau bestii. Alt lucru gasit in Cote d`Ivoire este dansul interpretat in timpul vanatorii. Cu gesturi clare, doi barbati carand un arc si sageti urmareau un baiat care purta o masca de antilopa.