Egiptul Antic

Prima mare cultura care a influentat intreaga societate cu magia dansului a fost cea a Egiptului. Mai mult decat o simpla distractie, dansul a devenit o parte importanta din viata egiptenilor. Initial, a reprezentat simple ritualuri folosite de vanatori pentru a-si gasi prada. Liderul, supranumit "preotul dansului", era responsabil pentru modul in care dansurile erau executate, in acest fel vanatul fiind un succes.

 In timp, aceste dansuri nu au mai fost folosite drept ritualuri si au devenit o arta. Dansul era un element important al festivalurilor tinute pentru Isis si Osiris. Aceste festivaluri aveau loc in timpul anului – mai exact vara ,cand Nilul incepea sa creasca, iar graul era copt. Dansul era, de asemenea, important in festivalurile dedicate lui Apis, taurul asociat ritualurilor fertile.

 Muzica facea si ea parte din aceste festivaluri, dar nu era la fel de importanta ca insusi dansul. Egiptenii au dezvoltat diferite elemente de percutie, dar si sortimente de harpe si de fluiere.

 Dansul era prezent si in viata personala. Dansatorii profesionisti sustineau atmosfera la evenimentele sociale si de asemenea spectacole in piata marilor orase cum ar fi Alexandria sau Thebes.

 Miscarile dansurilor egiptene erau numite in functie de activitatea pe care o realizau. De exemplu, lucrarea aurului, captarea cu succes a unei ambarcatiuni etc. Remarcabil este faptul ca pasii din dansul egiptean semanau foarte mult cu pasii din baletul clasic.