Era Crestina

 

        Odata cu raspandirea crestinitatii de-a lungul primului mileniu, ritualurile  dramatice s-au dezvoltat pentru momentele de rugaciune. Populatia latina este cea mai recunoscuta pentru aceste ritualuri. Miscari originale de dans faceau parte din aceste piese asemenea muzicii si a dialogurilor dramatice. In Evul Mediu aceste piese erau mutate dinauntrul bisericilor pana in afara acestora. In pietele bisericilor si in piete obisnuite, se tineau aceste spectacole avand ca tema moralitatea, miracole si mistere, avand ca scop transmiterea lectiilor bisericesti. In timp, aceste piese au incetat sa mai fie simple ritualuri, devenind o forma de divertisment. 

Dansul a putut fi observat si in cadrul altor doua feluri de activitati. De exemplu, asemenea modului in care le desfasurau  triburile primitive, au aparut jocuri de ritual dramatice cu miscari de dans care celebrau trecerea anotimpurilor. Dansul putea de asemenea sa fie exprimat si in piesele trubadurilor si a altor drumeti, devenind, impreuna cu cantecul,  moduri de a exprima cel mai bine emotiile oamenilor.


Un alt ritual important din timpul Evului Mediu l-a reprezentat dansul mortii. Un ritual executat prin Europa din secolul XIV pana in secolul XVI, fiind un fel de parada de dans condusa de o figurina ce reprezenta moartea. Probabil ca a fost folosit la cea mai mare intensitate in anii Mortii Negre, o ciuma care a cuprins Europa incepand cu 1373. Intr-un final grotesc si gratios, piesa a exprimat chinul unei civilizatii cuprinsa de boală.

 

 

Dansul mortii a reflectat ritualurile facute de popoarele primitive, care dansasera de asemenea in numele trecerii anotimpurilor si a unei vieti omenesti pe pamant. Alte dansuri din timpul Evului Mediu au făcut la fel. In timpul jocurilor anuale din luna mai, de exemplu, dansurile erau sustinute pentru a celebra inverzirea campurilor si fertilitatea pamantului. In zilele sfiintilor, care imitau ritualurile dedicate lui Dionysus, grupuri mari de femei dansau in biserici. Similar cu piesele de dinainte asociate cu batalii, dansuri cu sabii existau in Germania, Scotia si in alte locuri din Europa. Asemenea dansului cu sabii este dansul Morris, care se desfasura festivaluri laice din Scotia si Spania.